Hyvää, kotimaista juhannusta kaikille!
AVOIN KIRJE HKScan OYJ:LLE
Helsingin
Sanomat uutisoi 20.6.2013 lihan tuonnista Suomeen. Juttu keskittyi tuontiin
Brasiliasta, josta tuodaan Suomeen merkittäviä määriä lähinnä naudan- ja
broilerin lihaa. Kommentteja oli pyydetty useilta maahantuontia harjoittavilta
toimijoilta. Lausunnot kautta linjan olivat vältteleviä. Kilpailevat yritykset
olivat kiitettävän yksimielisiä siitä, ettei lihan alkuperää tarvitse avata
kuluttajille kovinkaan tarkasti.
Jokainen
yritys tietysti valitsee tiedotuslinjansa itsenäisesti ja vastaa siitä.
Kiinnitin kuitenkin huomiota melkoiseen ristiriitaan. HS:n jutussa oli
haastateltu HKScan Oyj:n viestintäjohtaja Marja-Leena Dahlskogia, joka lausui
sanatarkasti: ”Yhtiössä päädyttiin siihen, ettei ulkomailta tulevan lihan
ruokaketjun avaaminen hyödytä HKScanin liiketoimintaa.”
Samana
päivänä meidän HKScanin suomalaisten tuottajien postilaatikoihin ilmestyi HKScanin
hankintayhtiön HKAgrin tuottajille suunnattu Kotitilalta-lehti, jonka
pääkirjoituksessa HKAgrin toimitusjohtaja Veli-Matti Jäppilä kirjoittaa
seuraavaa: ”Meidän on ketjuna yhdessä varmistettava, että läpinäkyvyyden ja
jäljitettävyyden merkitys kasvaa. Tunteiden ohjatessa kuluttajien valintoja on
huolehdittava erityisen tarkkaan tuotantoketjun läpinäkyvyydestä sekä siitä,
että oma tekemisemme on lupausten tasolla.”
Mielenkiintoista,
että pörssiyhtiö, joka normaalisti on hyvin tarkka tiedotuksestaan, antaa
samana päivänä julkisuuteen kaksi näin täysin päinvastaista lausuntoa.
Kotimaisen tuotannon osalta avoimuus ja läpinäkyvyys ovat tärkeitä mutta eivät
tuontiraaka-aineen osalta? Suomessa HKScan, kuten muutkin kotimaasta lihaa
hankkivat yritykset, edellyttää sopimustuottajiltaan kurinalaista ja hyvin
säänneltyä tuotantoa omine kansallisen- ja EU-lainsäädännön ylittävine
sääntöineen.
Yksittäisenä
tuottajana sekä tuottajien valtuuttamana edustajana kannatan itsekin
läpinäkyvää, avointa ja vastuullista tuotantoa. Olen aina ollut valmis
päästämään halukkaat kuluttajat ja toimittajat tutustumaan sikalani toimintaa
ja kertonut julkisuudessa myös niistä asioista, joissa meillä vielä on ollut
parantamisen varaa. Haluaisin myös kotimaisen lihateollisuutemme osallistuvan
ja sitoutuvan tähän. Erityisesti toivon, että samat kriteerit koskevat niin
kotimaista tuotantoa kuin tuontiakin. On erittäin ikävää, jos alan suurimmat
toimijat ajavat tässä asiassa ns. kaksilla rattailla.
Kysynkin nyt
kumpi todellisuudessa on HKScan Oyj:n virallinen linja, läpinäkyvyyden vai
salailun lisääminen? Toivottavasti yhtiö saa muodostettua tästä yksimielisen
kannan.
Lopuksi toivon kuluttajilta tukea ja
ymmärtämystä meille suomalisille ruuantuottajille, jotka joudumme toimimaan
koko ajan härskimmäksi muuttuvan kansainvälisen agribisneksen puristuksessa.
Kannattaa muistaa, että mitä suurempi osa syömästämme ruuasta on tuotettu
Suomen ulkopuolella, sitä vähemmän suomalaiset kuluttajat voivat tuotannon
laatuun, eettisyyteen ja vastuullisuuteen vaikuttaa. Jos on kysyttävää
tuotannosta, ottakaa rohkeasti yhteyttä vaikka allekirjoittaneeseen tai
johonkuhun muuhun tuottajaan. Keskustelemme mielellämme tuotannosta asiakkaamme
eli suomalaisen kuluttajan kanssa.
Martin
Ylikännö
puheenjohtaja
Suomen
Sikayrittäjät ry
Julkaistu myös Helsingin Sanomien ja Maaseudun Tulevaisuuden mielipideosastoilla viikolla 26/2013
Julkaistu myös Helsingin Sanomien ja Maaseudun Tulevaisuuden mielipideosastoilla viikolla 26/2013
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!