Nykyajan lapset opetetaan esikoulusta asti lajittelemaan
ruoantähteiden lisäksi metallit, lasi ja vaaralliset jätteet. Moni lapsi
näyttää vanhemmilleen mallia kierrätyksestä, jota nuori sukupolvi pitää enemmän
itsestäänselvyytenä kuin vanhemmat ikätoverit. Maalaisjärjellä ajateltuna
kaiken roinan kippaaminen samaan roskikseen onkin todella älytöntä, suurimmasta
osasta jätettä kun saa käsiteltyä uutta materiaalia ja kaatopaikkojen kuormitus
kevenee edes hiukan. Kuulin kerran sattumalta keskustelun, jossa vanhempi herra
kertoi tyytyväisenä kätkevänsä loisteputket tavallisen jätteen sekaan. Vaivoin
pidättäydyin kiljaisemasta, miten älytöntä esimerkkiä lapsenlapset moisesta
hulluudesta saavat! Samalla vaivalla sen laittaisi vaarallisen jätteen
kierrätyskasaankin, vaikkei se yhtä jännittävältä ehkä tunnukaan?
Hulluuden rajalla käväistiin myös lasteni ala-asteella, joka
sai hetkellisen kiellon tarjota edellisen päivän ateriantähteitä toisena
ruokavaihtoehtona. Keittäjä on pystynyt normaalin työnsä ohella hoitamaan
ylijääneet ruuat asianmukaisesti kylmään ja laittanut niitä esille seuraavana
päivänä. Tämä tapa on lasten ja opettajien mieleen, ja koulu sai tyrmistynyttä
palautetta oppilailta, kun tämän syyslukukauden alkaessa ”eilisiä” ei enää
ollutkaan tarjolla. Kaupungin ruokapalveluista oli annettu kielto tarjota
mitään muuta kuin saman päivän ruokia, perusteena epämääräinen ”kun muuallakaan
ei ole siihen lupaa”. Sen sijaan, että ruoka olisi tullut hyötykäyttöön, se oli
käsketty kipata sekajätteisiin. Onneksi asia saatiin nopeasti oikealle tolalle,
ja nyt on kaikilla Huittisten kouluilla lupa jakaa myös edellisen päivän ruokaa
jos vain ne vain pystytään asianmukaisesti jäähdyttämään ja keittolan resurssit
siihen venyvät.
Meillä on biojäteämpärin lisäksi kanankeppo muutamaa
kotikanaa varten. Siihen laitetaan tähteet, ja lasten kaveritkin tietävät, että
jos ei lautasta jaksa syödä ihan tyhjäksi, kana kyllä syö. Harmi vain,
siivekkäät ystävämme ovat possua nirsompia. Kiposta lennätetään armotta pois
esimerkiksi raa’at perunankuoret, toki nekin aikanaan maatuvat kuivikkeen
mukana tunkiossa. Palkaksi maukkaista jämäruuista saamme herkullisia
kananmunia, joiden keltuaisen väri lähentelee oranssia niin että
kakkutaikinakin on kauniin keltaista. Ehkäpä omat lapset aikuisina muistelevat
aina kierrätyksestä puhuttaessa kanankeppoa, ihan kuten minä sitä vihreää
possunämpäriä?
Sari Harakka
Kirjoitus julkaistu 18.9.2013 Satakuntalainen-lehdessä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!