keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Pieni huittislainen suuren kuntauudistuksen pyörteissä

Kunta- ja palvelurakenneuudistus, huoltosuhde, kuntaliitokset  ja maakuntayhteistyö – tässä päällimmäiset aiheet alkaneelta valtuustokaudelta. Ylhäältä valtion taholta tuleva käskytys tai jostakin muusta epämääräisestä suunnasta tuleva vaatimus järjestellä oman kuntamme asioita nostaa vähintäänkin ihmetystä, ellei suoranaista vastahakoisuutta. Me huittislaiset kun emme ole tottuneet siihen, että meitä viedään kuin tyrvääläistä kuttua narussa osaksi kohti jotakin suurta ja ihmeellistä onnelaa, jossa kaikki palvelut tuotetaan nykyistä tehokkaammin ja edullisemmin - kohti uutta onnellisempaa yhteiskuntaa!
On olemassa suuri uskottavuusongelma, ainakin minulla, joka en näe tässä näillä arkisilla silmilläni niitä luvattuja onnenavaimia .

Laki on laki, jota tietenkin Huittisissakin noudatetaan ja kaikki vaaditut selvitykset tehdään määräaikaan mennessä. Yksi tavoitteista on saada kokoon tuo alkuun vaadittava 20 000 asukkaan määrä, jolla saisimme oikeuden tuottaa palvelumme itse. Tosin kukaan ei pysty vielä tässä vaiheessa sanomaan onko sekään varmaa.

Viime viikolla tapasivat Punkalaitumen, Huittisten, Sastamalan ja Köyliön edustajat edellä olevan aiheen yhteentuomina. Uutisten mukaan ja kun palaverimuistiota luin, kävi selväksi, että kyseessä oli varsin varovainen ensitapaaminen, jossa kukaan osanottajataho ei paljastanut ”korttejaan”. Tulevissa tapaamisissa on kuitenkin jossain vaiheessa puhuttava muustakin kuin ilmoista ja talven ankaruudesta. ;-)

Jos ja kun on kohta neuvoteltava mahdollisista kuntaliitoksista, ei enää riitä, että jokainen sanoo ensisijaisena pyrkimyksenään haluavansa olla itsenäinen.  Huittisten ja Vampulan liitos sujui esimerkillisesti ilman suurempia erimielisyyksiä ja lopputulos on hyvä molemmille. Mitä tapahtuu kun tähän sovitetaan vielä lisäksi Punkalaidun, Köyliö, Säkylä ja Kokemäki sekä mahdollisesti myös osa vanhaa Keikyää ?

Minua on jo pitkään haitannut maakunnallinen epätasa-arvo, jossa kyllä tunnustetaan Huittinen kasvukeskukseksi heti Porin ja Rauman jälkeen, mutta valtiolliset palvelut meiltä siirretään muualle. Vähintäänkin tässä yhteydessä, kun näitä uusia ”suurkuntia” synnytetään, pitää myös uudelleen miettiä meiltä poistettujen palveluiden saatavuus.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa meille tavallisille kuntalaisille, onko mitään hyvää odotettavissa? Voimme suhtautua kahdella tavalla: ”ei vois vähempää kiinnostaa”  tai sitten ottamalla kunnolla asiaan  kantaa ja vaikuttaa siihen miten meidän käy tässä ristiaallokossa. Pieni toivon kipinä on kuitenkin vielä olemassa siitä, että koko uudistusasia kaatuu omaan mahdottomuuteensa, samoin kuin jo käynnistetty SOTE selvitys aikoinaan.

Ota sinä kantaa ja anna kuulua kansalaismielipiteesi. Odotamme mielenkiinnolla kirjoitustasi!

Mukavaa hiihtolomaa toivottaen, 
Hannu Haapasalo, kunnallisjärjestön puheenjohtaja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!