Maaseudun Tulevaisuus on kuluvana vuonna listannut Suomen
kuntia maatalouden eri mittareilla. Olipa kyse liikevaihdosta tai possujen
määrästä, on Huittinen keikkunut top 10-listalla Someron, Ilmajoen ja Loimaan
kaverina. Meillä on agribisnestä, yli 400 maatilaa, maatalouden liitännäiselinkeinoja, suurimpana niistä Saarioinen. Huittisten maataloudesta
puhuttaessa keskustelemme merkittävästä työllistäjästä ja veroeurojen tuojasta.
Kuka arvaa seuraavan kysymyksen? Niin – miten tämä näkyy paikallisissa
laitoskeittiöissä?
Tilanne ei ole onneksi niin surkea kuin alkuun kuvittelin.
Perunat ovat Vampulasta, liha tulee Saarioisilta ja on 99% suomalaista
alkuperää, maitotuotteet tulevat Valiolta. Kilpailutushan tapahtuu Porin
hankintatoimen kautta, joten meidän ruokahankintamme ovat sidoksissa ison
alueen kilpailutuksen tuloksiin. Paikallisilla tuottajilla on onneksi
vapaus tarjota tuotteitaan suoraan keittiöille, ja esimerkiksi
erilaisissa teemapäivissä on mahdollista käyttää alueen raaka-aineita. Näitä
asioita aletaan nyt selvittää ja tarkentaa, ja kun hankintasopimus on
seuraavan kerran katkolla, ainakin itse toivoisin näkeväni hankintojen
siirtyvän Porista Huittisiin, jolloin voisimme tarkistaa hankintaehtoja entisestään. Esimerkiksi lihan pitäisi olla tuotettu suomalaisen
eläinsuojelulainsäädännön mukaisesti.
Lapsiperheitä kiinnostavat Huittisten ruokahankinnat,
raaka-aineiden alkuperästä on tullut kaupungille kyselyitä. Hienoa!
Markkinointihenkisenä ihmisenä näen asian myös imagokysymyksenä. Perheet asuinpaikkaa
valitessaan voivat ottavat selvää paikkakuntien kouluista harrastusmahdollisuuksista,
ehkä myös ruuasta? Toivon, että jonain päivänä voimme nettisivuilla kertoa, miten Huittisten suurkeittiöissä valmistetaan ruokaa suomalaisista ja paikallisista
raaka-aineista. Näin hankintatragedia kääntyy meidän kaikkien kannalta myönteiseksi hankintastrategiaksi.
Jyrki Sukula aloitti menneenä sunnuntaina Jimillä upean
ohjelman, Makujen maa, jossa mestarikokki kiertää Suomen maatiloilla ja
valmistaa tilan tuotteista maistuvaa ruokaa. Sukulan puheista kuuluu aito
kunnioitus suomalaista maaseutua ja maanviljelijää kohtaan, ja hän toivottavasti
saa viimeistenkin epäilijöiden silmät auki näiden jatkuvien ruokakohujen
keskellä. Meillä on upea maa ja puhdasta ruokaa. Nyt on aika nostaa se sille
paikalle, mihin se kuuluu, eli suomalaisten lautasille. Tuemme muita maita jo
ihan tarpeeksi EU-rahoituskriisien muodossa, tässä kohdin on hyvä
vetää kotiinpäin. Samalla tulee vatsa täyteen ja varsin hyvä mieli!
Soppakattilan ääreltä,
Sari Harakka
Kiitos Sari hienosta kirjoituksesta !
VastaaPoistaHienoa ,jos me huittislaiset voisimme kulkea eturivissä tässä lähiruoka-asiassa ja näin parantaa tarjottavan ruoan laatua.
Meillä suomessa koko ruokakultuuri on muuttunut ja esimerkisi ravintoloissa ja huoltamoketjujen seisovissa lounaslinjastoissa meille kelpaa kaikenlainen mössö. Tuntuu, että yhä harvemmasta paikasta saa siellä itse valmistettua ruokaa. Suurkeittiöt toimittavat lastin aamupäivällä ja sitä sitten linjastolla hämmennetään koko pitkä päivä :-( Minä aloitin hiljaisen protestini ja lakkasin käytämästä näitä lounaspaikkoinani - niin nälkä ei tule että kelpaisi !
Hyvää ruokahalua kaikille kunnon kotiruoan ystäville ! t. Hannu
Kiitos! :)
PoistaTotta - kuluttaja saa äänestää jaloillaan ja vatsallaan. Toivon todella, että saamme ruoka-asioista koko kaupungin ylpeydenaiheen.
t. Sari H.